BSMV Nedir, Nasıl Hesaplanır?
29 08 2024
Vergiler kamu harcamalarını karşılamak için şirketlerden ve kurumlardan talep edilmektedir. Bu yolla elde edilen gelir vatandaşların temel güvencelerini sağlamak için harcanmaktadır. Bu doğrultuda birçok farklı vergi kalemi bulunur. Bu kalemlerden birisi de BSVM’dir. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi olarak bilinen vergi türü şirketleri ilgilendiren bir yükümlülük.
BSMV ne demek gibi soruların cevaplarını merak edenlere özel tüm detaylar yazımızda.
BSMV Nedir?
BSMV yani Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi bankacılık, sigortacılık ve ödeme sistemlerinden doğan bir vergidir. Bu vergi bankalar, sigorta şirketleri ve benzeri finansal kuruluşlar tarafından tahsil edilir ve devlet bütçesine aktarılır. Vergi bu işlemlerden elde edilen gelir üzerinden belirli bir oranla hesaplanır ve devlet tarafından tahsil edilir. BSMV Türkiye ekonomisine katkıda bulunan vergi kalemleri arasında önemli bir yer tutar. Bu vergi türü 1956 yılında yürürlüğe giren Gider Vergileri Kanunu'na dayanır. Başlangıçta sadece banka ve sigorta işlemlerini kapsayan BSMV, zamanla kapsamını genişleterek çeşitli finansal işlemleri de içine almıştır.
Hangi İşlemlerde BSMV Alınır?
Ülkemizdeki bankacılık, sigortacılık ve ödeme sistemi hizmetleri gibi alanlardan alınan BMSV merkezi sektörlerin genişlemesiyle birlikte birçok süreçte tabi tutulur. Günümüzde BSMV payının alındığı işlemleri şu şekilde sıralamak mümkün:
- Para yatırma ve para çekme işlemleri.
- Havale ve EFT gibi bankacılık işlemleri.
- Kredi kartı kullanımı ve kart aidatı ödeme gibi işlemler.
- Bankalar ve finansal kuruluşlar ile gerçekleştirilen döviz alım-satım işlemleri.
- Mevduat getirisi sunan banka hesaplarından elde edilen gelirler.
- Sigorta işlemlerinde ödemem primler.
Daha öncede belirttiğimiz gibi BSMV kapsamı bankacılık ve sigortacılık gibi hizmetler sunan kuruluşların hizmetlerine göre değişkenlik gösterebilir. Vergi kanunlarına göre belirlenen kapsamı detaylı bir şekilde öğrenmek için yıl bazında araştırma yapmak gerekmektedir.
Vergisiz Bir İş Yaşamı Pluxee İle Başlar!
Pluxee verimli ve mutlu çalışma ortamlarının mimarı olmaya devam ediyor! Çalışan yaşamının her noktasına dokunan hizmetlerimiz ayrıcalıklı, kazançlı ve zengin bir deneyim sunuyor. Üstelik %100’e varan vergi avantajıyla. Pluxee Yemek gibi hizmetlerimiz çalışanların birçok harcama noktasından ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için birebir. Çalışanlarınıza bu hizmeti sağlayarak restoranlardan markete birçok noktada harcama yapma imkanı sunabilirsiniz. Çalışanlarınıza ufak bir motivasyon kaynağı oluşturmak isterseniz ise Pluxee Hediye yanınızda. İşletmenizde çalışanlarınız için ayrıcalıklı bir dünyanın kapılarını aralamak isterseniz doğru adrestesiniz.
BSMV Nasıl Hesaplanır?
BSMV belirli oranlar dahilinde bir işlemden elde edilen gelir üzerinden hesaplanır. Hesaplama, işlem tutarıyla BSMV oranının çarpılması suretiyle yapılır. Örneğin, bir bankada 100 tl para transferi için %10 BSMV oranı uygulanıyorsa, bu işlem üzerindeki BMSV gideri şu şeklide hesaplanır:
- 100 x %5 = 5TL
Bu hesaplama sonucunda para transferi işleminde 100 TL’ye ek olarak 5 TL de ödeme yapılması gerekmektedir.
BSMV Ne Kadar?
BSMV oranları yıldan yıla değişkenlik gösterebilmektedir. Bununla birlikte işlemlerden alınan BMSV oranları işlem türüne göre değişir. 2024 yılında talep edilen BMSV oranlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bankacılık İşlemleri: %5
- Sigortacılık İşlemleri: %5
- Döviz İşlemleri: %0,02 (Bankalar arası döviz transferi, finansal kuruluşların döviz faaliyetleri ve sanayi faaliyetlerinde bulunan işletmelerin döviz faaliyetleri bu vergiden muaftır.)
Bunlara ek olarak bankacılık işlemlerinde yer alan tüketici kredisi alımlarında uygulanan BMSV 2023 yılında %5’ten %10’a çıkarılmıştır. Diğer BMSV vergi kalemlerini incelemek için Resmi Gazeteye veya resmi vergi kuruluşlarının web sitelerine göz atabilirsiniz.