Daima Gelişim Odaklı Şirketler İçin Kaizen Tekniği
9 09 2024
Kaizen, Japonca’da “sürekli iyileştirme” anlamına gelen bir terimdir. Küçük hedefler belirlenerek başarısız olma ihtimalinin büyük oranda azaltılmasına dayalı Kaizen tekniği, şirketler tarafından içselleştirilen ve iş dünyasında da kendine yer bulan yaklaşımlardan biridir. İş dünyasında Kaizen tekniği; süreçlerin, ürünlerin ve hizmetlerin sürekli olarak küçük ve kademeli iyileştirmelerle geliştirilmesini amaçlar. Bu yaklaşım, tüm çalışanların katılımını gerektirir ve genellikle birtakım prensipler etrafında şekillenir.
Bu prensipleri ve Kaizen tekniği ile ilgili merak edilen tüm soruları sizler için inceledik!
Kaizen Nedir?
Kaizen ne demek diye merak ediyor olabilirsiniz. Kaizen, Japonca’da değişim anlamına gelen “kai” ve daha iyi anlamına gelen “zen” kelimelerinden oluşur.Savaş sonrasında 1950'lerde, Japonya'nın ekonomik ve endüstriyel yeniden yapılanma sürecinde, Kaizen prensipleri uygulanmıştır. Bu dönemde Japonya, üretim verimliliğini artırmak ve uluslararası rekabet gücünü geliştirmek için çeşitli iyileştirme tekniklerine yönelmiştir.İlk olarak II. Dünya Savaşı sonrasında Japonya’da ortaya çıkan bu teknikten Toyota’nın üretim sürecinde faydalanılmıştır. Toyota Motor Corporation, Kaizen tekniklerini benimseyen ve başarıyla uygulayan ilk büyük şirketlerden biridir. Toyota'nın üretim sistemi, küçük ve sürekli iyileştirmelerle büyük verimlilik artışları sağlamış ve bu model, "Toyota Üretim Sistemi" olarak dünya çapında tanınmıştır. Toyota’nın sağladığı verimlilik, Kaizen prensiplerinin başarılı bir şekilde uygulanmasının somut bir örneğidir.
Kaizen Felsefesi Temel Prensipleri Nelerdir?
Kaizen felsefesi temel prensipleri anlaşılarak uygulandığında işletmeler için hem maddi hem manevi açıdan güçlenme kazandırır. Kaizen faaliyetlerinin başarılı olabilmesi için önemli nokta çalışanların tümünün aktif rol almasıdır. Kaizen tekniği genel olarak şu prensipler etrafında şekillenir:
Hedeflerin Ortaya Konması: Öncelikle hedefler ortaya koyulur ve bu hedefler doğrultusunda birincil konular belirlenir.
Planlama: Hedefler belirlendikten sonra hangi iyileştirmelerin, ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği ile ilgili planlama yapılır.
Uygulama: Planlama yapıldıktan sonra iyileştirme çalışmaları çalışan katılımıyla birlikte uygulanır.
İsrafın Ortadan Kaldırılması: Bu adımda gereksiz işlemler, beklemeler ve kaynak israfı minimize edilmeye çalışılır. İş Seyahati Harcamalarında Tasarruf Yöntemleri başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.
Sürekli İyileştirme: Sürekli olarak küçük adımlarla yapılan iyileştirmeler, büyük ve ani değişimlerden daha sürdürülebilir ve etkili bulunur.
Müşteri Odaklılık: İyileştirmeler, nihai müşterinin memnuniyetini artırmayı hedefler. Mutlak müşteri memnuniyetini sürekli sağlamak için kalite, maliyet, teslimat performansı konularında ve iş güvenliği, kalite, verimlilik konularında taviz vermeden ilerlenmelidir.
Standartlaştırma: Başarılı bulunan iyileştirmeler standart hale getirilir ve tüm organizasyona yayılır.
İşletmeler İçin Kaizen Tekniği Çıkarımları
Ürün, hizmet veya üretim sürecinde küçük adımlarla, büyük sonuçlar elde etmeye odaklanan bir Japon iş felsefesi olan Kaizen; daima gelişim odaklı şirketler için son derece verimli bir yaklaşımdır. Bu modeli uygulayarak yüksek verim elde edebilmek için elbette Kaizen tekniği ile ilgili şu noktaları da bilmek gerekir:
● Kaizen bir şirketin ya da bireyin süreçlerini iyileştirerek sonucun iyi olmasını hedefler.
● Her seviyeden çalışanın sürece katılması ve belirlenen hedeflere uygun şekilde çalışılması gerekir.
● Kaizen tekniği PÜKÖ döngüsüne göre yürütülür ve PÜKÖ evreleri eksiksiz uygulanmalıdır: Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al.
● Uygulama sırasında bol veri toplanır ve sürekli iyileştirme için çalışılır.
● 5S, KPI, Poka-Yoke, Kurumsal Wellbeing, Standardizasyon, Kanban, Andon gibi Kaizen yöntemleri bulunur ve ihtiyaca göre bunlar uygulanabilir:
- 5S: Bir iş yerinin ortamını düzenlemek ve temizlemek için kullanılan yöntemdir. 5S, Japonca'da "seiri, seiton, seiso, seiketsu ve shitsuke" kelimelerinden oluşur.
- KPI: Açılımı key performance indicator olan KPI, bir şirketin başarısını ölçmek için kullanılan bir göstergedir.
- Poke-Yoke: Hata engelleme anlamına gelir, işletmelerin olası hatalarını önlemeyi amaçlayan bir yöntemdir.- Kurumsal Wellbeing: Sağlıklı bir çalışma ortamının kritik bir bileşeni olan kurumsal wellbeing; kurumsal sağlığı, refahı ve performansı en etkili şekilde artırmaya yönelik, bütünsel iyi yaşam programlarıdır.- Standardizasyon: Firmaların iş süreçlerini standart hale getirmeleri için kullanılır.
- Kanban: Üretim planlama ve kontrol sürecini kolaylaştıran bir yöntemdir. Özellikle seri üretim yapan fabrikalarda sıklıkla kullanılır.
- Andon: Bu yöntem adını Japonca “lamba” anlamına gelen Andon sözcüğünden alır. Andon tekniği, firmaların üretim sürecinde oluşan hata ve arızaları hızlıca tespit edebilmelerini sağlar.
● Kaizen yaklaşımın üstünde durduğu temel konular şunlardır:
- Muda: Japonca’da “israf” anlamına gelir. Muda’nın ortadan kaldırılması, verimliliği ve kârlılığı artırır.
- Muri: Çalışanlara veya ekipmanlara aşırı yüklenme yaparak üretim kapasitesinin artırılmasıdır.
- Mura: Japonca “düzensizlik” anlamına gelir. Düzensizliği önlemek için üretim süreçlerinde denge ve istikrar sağlanmalıdır.
● Kaizen tekniğini verimli bir şekilde kullanabilmek için her şeyi sürekli olarak iyileştirmek, kalite ve iş güvenliğine öncelik vermek, veriye dayalı kararlar almak, PÜKÖ döngüsünü uygulamak, her çalışanın problem çözümünde yer almasını sağlamak, herkesin bilgi ve görüşlerini paylaşmasına imkan sunmak ve ana nedene ulaşmak için karar vermeden önce mutlaka kök neden analizini uygulamak önemlidir.
● Kaizen felsefesi, disiplin ve sıkı çalışmayı özendirir dolayısıyla her gün bir önceki günden daha iyi olmak hedeflenmelidir.
İşletmenizin verimliliğini artırırken her konuda ve her kararda en tasarruflu, en karlı ve en akıllıca yolu seçmeniz önemli. Pluxee Yemek Kartı ile maliyetlerinizi düşürürken çalışanlarınızın mutluluğunu artırmaya ne dersiniz?