Doğum Borçlanması Nedir? Şartları Nelerdir?
29 08 2024
Emeklilik, her çalışan için gelecek zamanların en önemli güvencesidir. Emekli olabilmek için prim yatırmanın yanı sıra gerekli şartları da karşılamak gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2024 yılı verilerine göre kadın çalışanlar 58 yaşını doldurduğunda, erkek çalışanlar 60 yaşını doldurduğunda emeklilik hakkı kazanabilir. Bununla birlikte 7.000 gün prim ödemesi yapma şartı da mevcut. Ancak bazı durumlarda bu süreç daha erken sonuçlanabilir. Kadın çalışanlar için sunulan doğum borçlanması sistemi de bu süreci kısaltan etkenlerden birisi.
Doğum borçlanmasına dair bilinmesi gereken tüm bilgiler yazımızda buluşuyor.
Doğum Borçlanması Nedir?
Doğum borçlanması ülkemizdeki sigortalı çalışan kadınların doğum yapmaları halinde; doğum nedeniyle çalışamadıkları süreleri emeklilik prim gün sayılarına ekleyerek emekli olma hakkı kazanmalarını sağlayan bir uygulamadır. Erken emeklilik imkanı sunan bu uygulama Bu borçlanma, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan bir haktır. Bu hak, kadınların iş hayatı ile annelik sorumluluklarını dengelemesine yardımcı olur. Çalışan anneler ilerleyen dönemde doğum borçlanması uygulamasından yararlanarak daha erken yaşta emekli olabilir.
Çalışanlarınıza mutlu ve huzurlu bir iş yaşamı sunabilmek için Pluxee ürünlerinden faydalanın! %100’e varan vergi avantajıyla sunulan Pluxee Hediye gibi hizmetlerimiz çalışanlarınıza renkli bir kariyer yaşamı sunmanız için yanınızda.
Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?
Çalışan annelerin doğum borçlanmasından yararlanabilmek için belirli şartlar yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu süreçte kadın çalışanların karşılaması gereken şartlar şunlardır:
● 2014 yılında İş Kanunu’nda yapılan sigorta statüsü fark etmeksizin tüm çalışan anneler doğum borçlanmasından yararlanabilir. Yani 4/A, 4/B, 4/C, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında bulunan her çalışan kadın doğum borçlanması başvurusu yapabilmektedir.
● Doğum borçlanması talebinde bulunan süreçte çocuğun sağ olması aranan şartlar arasındadır. Vefat durumlarında vefat tarihine kadar olan sürede borçlanma yapılabilmektedir.
● Doğum borçlanması talebinde bulunan çalışanların, doğum yaptığı tarihten sonra adına ödenmiş prim tutarı dikkate alınmaktadır.
● Doğum borçlanma sürecinde 2 yaşını doldurmamış evlat edinilen çocuklar da dikkate alınabilecektir.
Doğum Borçlanması Nasıl Hesaplanır?
Doğum borçlanması tutarı hesaplanırken birçok faktör dikkate alınmaktadır. 2014 yılından önce kadın çalışanların borçlanma yapabileceği doğum sayısı ikiydi. 2014 yılında yapılan değişiklik ile kadın çalışanların doğum borçlanması hakkı üç doğuma çıkarıldı. Yani bir kadın sigortalı toplamda 2160 gün borçlanma yaparak erken emeklilik hakkında sahip olabilir. Bu süre tek çocuk için 720, iki çocuk için 1440 gündür. Doğum borçlanması hesaplama işlemi de prim günü baz alınarak yapılır.
Doğum borçlanması hesabında borçlanılacak prim günüyle birlikte brüt asgari ücreti de %32’si dikkate alınır. Bu tutar prim gün sayısıyla çarpılarak ödenecek miktar belirlenir. Bu formülü şu şekilde özetleyebiliriz:
● Brüt Asgari Ücretin Günlük Tutarı x Borçlanılacak Gün Sayısı = Ödenecek Tutar
Bu hesaplama brüt asgari ücret miktarı ve çocuk sayısına göre değişkenlik gösterebilir. 2024 doğum borçlanması uygulamasında ödenebilecek en üst ve en alt limit şu şekilde:
En Alt Limit: 153.615,36 TL
En Üst Limit: 1.152.115,20 TL
Bu limitlerin dışında kalındığı takdirde süreç olumlu olarak sonuçlanmamaktadır. Doğum borçlanması hesabını net bir şekilde yapabilmek için e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kanalını kullanabilirsiniz.
Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum borçlanması başvuru hem kurumlar hem de online kanallar aracılığıyla yapılabilir. Bulunduğunuz sigorta sınıfını dikkate alarak e-Devlet üzerinden başvuru sürecini başlatabilirsiniz. Bununla birlikte bulunduğunuz konumda yer alan SGK şubelerinden de başvuru yapabilirsiniz.
Her çalışanın hakları konusunda bilinçlenmesi gerekir. Eğer çalışma yaşamınızdaki haklarınızı öğrenmeye devam etmek istiyorsanız sizi hemen “Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?” adlı yazımıza alalım!