Doğum Yardımı Hakkında Merak Edilenler
9 10 2024
İş hayatında çalışanlar için verimlilik, başarı ve gelişim daima önemlidir. Ancak bazı durumlarda ara vermek gerekebilir. Kadın çalışanların doğum süreçlerinde iş yaşamından bir süre uzak kalması, özel yaşamında büyük önem taşır. Bu durumlarda şirketler çalışanlara doğum izni gibi haklar tanımakla yükümlüdür. Ayrıca yeni ebeveynler doğum yardımı hakkından da faydalanabilir. Şirketlerin ayni yardım olarak da çalışanların motivasyonu artırmaya yönelik sunduğu bu yardım SGK tarafından da karşılanmaktadır.
Doğum yardımı nedir gibi soruları olanlar için tüm cevaplar yazımızda.
Doğum Yardımı Kimlere Verilir?
Doğum yardımı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan annelere, çocuk doğumu sonrasında verilen bir maddi destektir. Bu yardım aynı zamanda Mavi Kart sahibi olan anneye veya babaya da verilmektedir. 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mevzuatının ek 4. madde kapsamında belirtilen yardım, anne veya babanın Türk vatandaşı olması durumunda sağlanmaktadır. Bu yardım öncelikli olarak anneye tanınsa da bazı durumlarda babaya da tanınabilmektedir. Doğum yardımı her çocuk için sadece bir defaya mahsus olarak verilir. Yani bir çocuk için bir kez doğum yardımı alınabilir. Doğum yardımı hakkı 15.05.2015 tarihi ve sonrasında doğan bebekler için sunulan bir haktır. Bu tarihten önce doğan bebekler için böyle bir hak tanınmamaktadır.
Doğum yardım hakkı SGK tarafından sigortalı çalışanlar için sunulan bir haktır. Şirketler çalışanların motivasyonunu artırmak ve verimliliğini korumak için bu hakkın yanında ayni yardımda bulunabilir.
Çalışanlarınızın şirkete olan bağlılığını güçlendirmek ve destek olmak için Pluxee Hediye gibi hizmetlerimize göz atabilirsiniz. Çalışan motivasyonunu artırmaya yönelik farklı tavsiyeler için Çalışan Motivasyonunu Artırma Yöntemleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Doğum Yardımı Ne Kadar?
Yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 633 sayılı mevzuatına göre doğum yardımı tutarı; 2024 yılı için şu şekildedir:
- Birinci çocuk için: 300 TL
- İkinci çocuk için: 400 TL
- Üçüncü ve sonraki çocuklar için: 600 TL
Yukarıda aktardığımız doğum yardımı tutarları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca belirlenmektedir. Tutarlar yine bakanlık tarafından alınan kararla değiştirilebilir.
Doğum Yardımı Nasıl Yapılır?
Doğum yardımı başvurusu yapmak isteyen kişilerin birtakım prosedürleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Yardım başvurusu için ilk olarak doğumun gerçekleşmesi ardından çocuğun ilgili nüfus müdürlüğüne kaydettirilmesi gerekmektedir. Çocuk Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS)’ne yapılan kayıt işlemi sonrasında Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi doldurulma işlemine geçilir. Bu dilekçe eksiksiz olarak doldurulduktan sonra şahsi olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuru yapılır. Başvurunun onaylanması durumunda kişiler yardım tutarını kimlik ibrazında bulunarak çekebilmektedir. Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise doğum yardımı başvurularını, büyükelçilikler veya konsolosluklar aracılığıyla yapabilirler. Eğer yurt dışında yaşayan kişiler geçici olarak Türkiye’de bulunuyorsa başvurularını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkün. Kadın çalışanların doğum yapmaları ilerleyen süreçte de emeklilik planlarını da etkileyen bir durumdur. Zira ebeveyn olan kadın çalışanların ayrıca doğum borçlanması hakkı mevcut.
Her kadın çalışanı ilgilendiren bu düzenleme hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için Doğum Borçlanması Nedir? Şartları Nelerdir? Adlı yazımız burada!