Donuk Omuz Sendromu
1 05 2018
Yaklaşık 6 ay önce derse başlayan bir öğrencimle omuz ve kol çalışmaları yaparken omuz başını tutması ve suratıyla da tuttuğu yerde bir ağrının olduğunu ifade etmesi; hemen dikkatimi o tarafa yönlendirmeme neden olmuştu!
Ağrının geçmişini araştırdığımızda üniversite yıllarında omuzundaki geçmek bilmeyen ağrılardan dolayı gitmiş olduğu doktorların “donuk omuz” teşhisi koyduğunu ve uzun bir süre fizik tedavi gördüğünü; ancak bazı hareketlerde, zorlamalarda, ağır bir eşya taşıdığında ya da yaptığımız plank gibi sırt, omuz ve kol kaslarını çalıştırdığımız hareketlerde ağrıların geri geldiğini ifade etmişti…
Kolları sürekli yukarı kaldırarak ağırlık taşıyan, bilgisayar başında çalışırken dirseklerini desteksiz pozisyonda bırakan, bilgisayar faresini çok uzakta kullanan kişilerde; araba kullanırken direksiyonu yanlardan değil de direksiyonun üst tarafında gergin şekilde tutanlarda, oldukça yoğun stres altında çalışanlarda ve lise-üniversitede yaptığımız gibi klasörleri kolumuzun arasına alarak taşıyanlarda vb gibi oldukça sık görülen bu rahatsızlık; aslında çok basit bir vücud duruş bozukluğu nedeniyle ortaya çıkmaktadır. “Donuk Omuz Sendromu”; sırt kaslarımızdan “İnfraspinatus”un sıkışmasından ve kısalmasından kaynaklanmaktadır.
Infraspinatus, hemen hemen kürek kemiğimizin tamamını kaplayan ve kürek kemiğinin bitimine kadar devam eden oldukça büyük bir kas topluluğudur. “Aşağı sırt” anlamına gelen Infraspinatus; humerus kemiğine bağlanarak kolun dışa doğru açılma hareketini sağlamaktadır; aynı tenis topuna vurmak için raketi arkaya doğru açtığımız hareket gibi. Eğer bu kasta, yukarıda saydığım gibi duruş bozukluklarından dolayı oluşan bir kısalma söz konusu ise; omuz ağrısı, omuzu yukarı doğru kaldıramama, omuzdan herhangi bir şeye uzanma, hatta diş fırçalama, sütyen ilikleme gibi günlük hareketleri yaparken çok ciddi kısıtlanma ve ağrılar yaşamaktadır. Daha ileri aşamalarında; kolu hareket ettirdikçe artan, uykudan uyandırabilecek şiddette omuz ağrılarına; kolu belli bir noktadan öteye kaldıramamak veya döndürememek gibi sıkıntılara neden olabilmektedir.
İleri boyutlardaki bir “Donuk Omuz” tedavisinde klinik tanı ve muayene çok önemlidir. Bu kişiler akut ağrıyla gidecekleri için fizik tedavi, ödem azaltıcı ilaçlar, omuz eklem enjeksiyonları gibi tedaviler kullanılmaktadır. Ancak amaç, yılanı başından kesmekse omuz ve sırt kaslarına; özellikle İnfraspinatus’a kişinin kendi başına yapabileceği “tetik masajı” ile kısalan kasların açılması, uzatılması ve oraya yönelik hareketlerle kuvvetlendirmesi sonrasında kişi bu ağrılardan ilaçsız, kortizonsuz kurtulabilir.
Üniversite yıllarında, yanlış beden duruşundan kaynaklı olarak “donuk omuz” teşhisi konan öğrencimle 6 ayı geride bıraktık. Derslerimizde sürekli olarak yaptığımız ve kendisinin de evde tekrarladığı tetik masajıyla sıkışmış, kısalmış ve ağrıya neden olan Infraspinatus’un rahatlamasını sağladık. Şimdi ne kol ağrısı, ne omuz ağrısı var… Plank gibi pozisyonlarda ise 3 dak.’yı zorluyor!
Her zaman söylediğim gibi, bedenimizin ve dolayısıyla kendimizin farkında olarak yaşadığımız anda, “ilacımız kendimiziz”; yeter ki buna inanalım ve onu dışarı çıkarmak isteyelim!