Evden Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları
23 07 2024
Ofis ortamlarında uzun saatler çalışılan günler artık çoğu şirket için geride kaldı. Uzaktan çalışma furyası her ne kadar pandemi süreciyle hayatımıza dahil olmuş olsa da bu süreçten sonra da giderek popülerleşmeye devam etti.
Dünya genelinde giderek yaygın hale gelen evden çalışmanın önemli avantajları olsa da hem işveren hem de çalışan açısından birtakım dezavantajları da bulunuyor. Evden çalışmanın avantajları ve dezavantajlarını sizler için derledik!
Uzaktan Çalışma (Evden Çalışma) Nedir?
Remote çalışma, uzaktan çalışma ya da evden çalışma olarak adlandırılan bu çalışma şekli, çalışanların fiziksel olarak ofiste bulunmaksızın işlerini gerçekleştirdiği bir çalışma düzenini ifade eder. Uzaktan çalışma sayesinde çalışanlar; evden, kafeden, ortak çalışma alanlarından ya da başka herhangi bir yerden internet ve dijital iletişim araçları kullanarak işlerini gerçekleştirebilirler. Teknolojinin ilerlemesi ve internet erişiminin yaygınlaşması ile çok daha mümkün hale gelen uzaktan çalışma Türkiye’de küçük ya da büyük çaptaki pek çok şirketin tercihi olmaya başladı.
Evden Çalışmanın Avantajları Neler?
Evden çalışmak hem çalışanlar hem de işverenler açısından pek çok avantaj sunar. Dolayısıyla uzaktan çalışmanın avantajlarını ele alırken hem çalışan hem de işveren açısından değerlendirmek çok daha sağlıklı olacaktır.
İşveren Açısından Uzaktan Çalışmanın Avantajları
- Uzaktan çalışma şirketler için önemli bir maliyet tasarrufu sunar çünkü hem ofis maliyetleri hem de işletme giderleri direkt olarak azalır. Kira, elektrik, su, temizlik ve bakım gibi ofis giderlerinden tasarruf edilir. Ofis malzemeleri, mobilyalar, enerji tüketimi ve ofis içi ikramlar gibi günlük işletme giderleri azalır. Bunun yanı sıra çalışanların ofise ulaşımı için üstlenilen ulaşım giderlerinden de tasarruf edilir. Servis ya da yol ücreti gibi masraflar, uzaktan çalışma ile ortadan kalkar.
- Çalışma ortamında coğrafi sınırların kalkması ile birlikte işverenler çok daha geniş bir yetenek havuzuna sahip olur. Önceden işverenler işe alım yaparken yalnızca bulunduğu ilde hatta bulunduğu semtte ya da o semte yakın konumda bulunan yetenekleri değerlendirirken şimdi Türkiye’nin ya da dünyanın her yerinden çalışanla ilerleme fırsatı yakalayabilirler.
- Uzaktan çalışma verimliliğin artmasına da katkı sağlayabilir. Evde ya da arzu ettiği sakin bir ortamda çalışanlar, ofis ortamında sıkça karşılaşılan dikkat dağıtıcı unsurlardan, gürültüden uzak çalışabilirler.
- Uzaktan çalışma bir bakıma esnek çalışmayı da beraberinde getirir. Çalışanların esnek çalışma saatlerine sahip olması, işverenlerin iş süreçlerini daha esnek ve çevik hale getirmesine olanak tanıyabilir.
- Uzaktan çalışma aslında sürdürülebilirlik açısından da kıymetlidir. Evden çalışmayla birlikte çalışanların işe gidip gelme ihtiyacı ortadan kalkar, bu da trafikte geçen süreyi ve karbon emisyonlarını azaltır. Çevre dostu bir iş modeli benimsenmiş olur.
- Uzaktan çalışma imkanı sunan işverenler, çalışan bağlılığını artırır ve yetenekli çalışanların başka iş fırsatlarına yönelmesini engeller. Çünkü günümüzde pek çok çalışan uzaktan çalışma ya da hibrit çalışma modeline sahip şirketleri tercih ediyor. Çalışan motivasyonu ve bağlılığını artırmak için yapılabileceklerden biri de onlara kendini değerli hissettirmek. Bunun için çalışanlarınızın özel günlerini Pluxee Hediye ile kutlamaya ne dersiniz?
Sonuç olarak uzaktan çalışma, işverenler için önemli maliyet tasarrufları, artan verimlilik, geniş yetenek havuzu ve çevresel faydalar gibi çeşitli avantajlar sunar. İşverenler, uzaktan çalışma modelini benimseyerek iş süreçlerini daha esnek, çevik ve sürdürülebilir hale getirebilirler. Elbette bu avantajlardan tam anlamıyla yararlanmak için işverenlerin etkili iletişim stratejileri, uygun dijital araçlar ve sağlam bir uzaktan çalışma kültürü geliştirmeleri son derece önemlidir.
İşveren Açısından Uzaktan Çalışmanın Dezavantajları
- Evden çalışmanın dezavantajlarından da söz etmek mümkün elbette. Uzaktan çalışma, işverenlerin ve çalışanların yüz yüze etkileşimde bulunma ve doğrudan iletişim kurma fırsatını azaltır. Bu durum çeşitli yanlış anlamalara, iletişim kopukluklarına ve iş birliği zorluklarına yol açabilir. Bu sorunu çözmek için iletişimleri yazılıdan ziyade sözlü olarak yapmak ve çalışanların ara ara bir araya gelmesi faydalı olabilir.
- Uzaktan çalışan ekiplerin koordinasyonu ve iş birliği sağlaması, fiziksel olarak aynı ortamda çalışan ekiplerden daha zor olabilir.
- Uzaktan çalışma, veri güvenliği risklerini artırabilir. Hassas bilgilerin ev ortamında veya açık halka açık yerlerde paylaşılma riski olabilir.
- Uzaktan çalışanların performansını doğrudan gözlemlemek ve değerlendirmek, ofiste çalışanlara göre daha zor olabilir.
- Fiziksel olarak bir arada çalışmayan ekipler arasında ortak bir çalışma kültürü ve şirket ruhu oluşturmak zorlaşabilir. Bunun için dönem dönem şirket etkinlikleri düzenlemek, çalışanların birbirleriyle rahatça sosyalleşebilmeleri için yemek kartı gibi imkânlar sunmak etkili olacaktır.
- Evden çalışırken iş ve özel yaşam dengesini korumak zor olabilir, bu da çalışanların stres seviyelerini artırabilir.
Çalışan Açısından Uzaktan Çalışmanın Avantajları
- Çalışan dilediği yerden çalışabilme olanağına sahip olur. Evden, kafeden, ortak çalışma alanlarından veya seyahat sırasında çalışma imkânı pek çok çalışanı motive eder.
- Evden çalışma, geleneksel ofis saatlerine bağlı kalmadan çalışma saatlerini düzenleme özgürlüğü sunar.
- Çalışanın işe gidip gelme süresi ve masrafları ortadan kalkar.
- Evden çalışmak, çalışanın günlük yaşamında daha fazla zamanı olmasını sağlar. Bu sayede gün içerisinde yapılmak istenilenlere daha fazla zaman ayırılabilir.
- Daha az stres, aileyle geçirilen daha fazla zaman ve işe gitmek için geçirilen vaktin azalması, sağlık ve refahı artırabilir.
- Evdeki sessizlikte çalışmak gürültü ve dikkat dağıtıcı unsurların etkisinden kaçınmayı sağlar.
- Uzaktan çalışmak, daha az toplantı ve bekleme sayesinde daha verimli çalışmaya olanak sağlar.
- Çalışanın dünyanın herhangi bir yerinden iş bulma veya farklı şirketlerle çalışma olanağı artar.
Çalışan Açısından Uzaktan Çalışmanın Dezavantajları
- Uzaktan çalışma, iş arkadaşları ve yöneticilerle doğrudan yüz yüze iletişim sıklığını azaltır. Fiziksel olarak bir arada olmayan ekipler koordinasyon sağlamakta güçlük yaşayabilirler.
- İşyerindeki sosyal etkileşimlerden yoksun kalan çalışanlar kendilerini izole hissedebilirler. Bu durum, motivasyon ve moral düşüşüne yol açabilir. Bu noktada işverenin devreye girerek çalışanın sosyalleşmesini sağlayacak yardımlar sunması ve etkinlikler organize etmesi önemli.
- Nadir olarak görülse de remote çalışma, bazı çalışanlarda yalnızlık hissi, stres ve depresyon gibi mental sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Evdeki çalışma ortamının ergonomik olmaması veya çalışma için elverişli olmaması birtakım rahatsızlıklara ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden evden çalışanların evin bir alanında kendine ergonomik çalışma koşulları yaratması önemlidir.
- Uzaktan çalışmada yönetici ya da işverenin yeterli geri bildirim sağlamaması, çalışanın gelişim fırsatlarını kaçırmasına neden olabilir.
- Evden çalışmanın dezavantajlarından biri de teknik sorunlar ve internet kesintileri gibi çalışandan bağımsız, çalışmayı kesintiye uğratan konulardır.
Evden çalışma, çalışanlar için esneklik, zaman tasarrufu ve iş-özel hayat dengesi gibi birçok avantaj sunsa da iletişim zorlukları, izolasyon riski, teknoloji bağımlılığı ve kariyer gelişimi fırsatlarındaki kısıtlamalar gibi dezavantajları da beraberinde getirebilir. Bu noktada işverenin devreye girerek bu dezavantajları minimize etmeye çalışması önemlidir.