Kadim Uygarlıkların İzleri Burada: Efes Antik Kenti
1 05 2023
Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes, antik dönemin en önemli merkezlerinden biri.
Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olarak dört ayrı bölümden meydana gelen Efes, tarih öncesi dönemlere kadar uzanan geçmişi ile insanlık tarihi için en önemli noktalardan biri. Farklı pek çok döneme ait mimari örneklerini içinde barındırdığı için burası dünya çapında bir miras. Antik kentler arasında Efes bölgesine seyahat etmeyi düşünüyorsanız, keşfetmeden önce tüm merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.
Efes Hakkında Tarihi Bilgiler
İzmir Efes antik kenti bölgesi, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık dokuz bin yıl boyunca sürekli yerleşimler gören bir yer. Tarihin her döneminde çok önemli bir liman kenti niteliğine sahip olan Efes, aynı zamanda kültürel ve ticari bir merkez de olmuştur. Binlerce yıldır ayakta duran eserleri ile de bölge yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor.
Efes antik kenti tarihine bakıldığında burada; M. Ö. 8. yüzyıla tarihlenen ve antik dönemin yedi harikasından biri olan kült merkezi Artemision, Hz. Meryem’in İsa’nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği 431 tarihli Ekümenik Konsülün gerçekleştiği Meryem Kilisesi gibi erken Hristiyanlık dönemine ait eşsiz eserler var. Ayrıca günümüzde Hristiyanlar tarafından hac mekânı olarak kabul edilen Meryem Ana Evi ve Beylikler döneminde inşa edilen İslam yapıları ile Efes dinsel tarih açısından da benzersiz bir yer.
Efes Antik Kenti Nerede?
Efes antik kenti İzmir’in Selçuk ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Açık adresi ise şu şekilde: Acarlar, Efes Harabeleri, 35920 – Selçuk / İzmir. Ayrıca Efes’e nasıl gidilir araştırıyorsanız bunun birkaç yolu var:
● Şahsi aracınız ile İzmir üzerinden gidecekseniz Selçuk ilçesinin İzmir’e uzaklığı yaklaşık 75 km. Eğer Aydın üzerinden gidecekseniz de ortalama 61 km’lik bir mesafeyi katetmeniz gerekiyor.
● Bunun dışında İzmir (Basmane) – Denizli trenine de binebilirsiniz. TCDD’nin İzmir (Basmane) – Denizli anahat treni, Selçuk durağından da geçiyor. Basmane – Selçuk arası tren yolculuğu ise yaklaşık 1 saat 30 dakika sürüyor.
● İzmir’den otobüsle de Selçuk’a gidebilirsiniz. Pek çok otobüs firması İzmir Otogar – Selçuk arası da seferlere sahip.
Bunun yanı sıra İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince’yi ziyaret ederek de gezinizi birleştirebilirsiniz. Efes Şirince arası kaç km merak ediyorsanız; yaklaşık 8 km. Dolayısıyla tatilinizde hem Efes’i hem de Şirince’yi ziyaret edebilirsiniz.
Görülmesi Gereken Efes Antik Kenti Yapıları
● Magnesia Kapısı
● Doğu Gymnasionu ve Devlet Agorası Hamamları
● Yukarı Agora (Devlet Agorası) ve Bazilika
● Odeon
● Prytaneion - Prytaneion (Belediye Sarayı)
● Domitianus Tapınağı
● Pollio Çeşmesi
● Memmius Anıtı
● Herakles Kapısı
● Kuretler Caddesi
● Skolastika Hamamları
● Latrina
● Traian Çeşmesi
● Yamaç Evler
● Varius Hamamları
● Hadrianus Tapınağı (Hadrian Tapınağı)
● Umumi Tuvalet (Latrina)
● Aşk Evi
● Alytarkhus Stoası
● Oktagon
● Heroon
● Mermer Cadde
● Celcus Kütüphanesi
● Mazeus
● Mithridates Kapısı
● Tetragonos Agora (Ticaret Agorası)
● Mermer Cadde
● Büyük Tiyatro
● Liman Caddesi (Arcadiane)(Arkadiane Caddesi)
● Tiyatro Gymnasionu
● Liman Hamamı (Liman Gymnasiumu ve Hamamları)
● Meryem Kilisesi
● Çifte Kiliseleri (Konsül Kilisesi)
● Saray Yapısı
● Stadyum Caddesi (Stadyum ve Gymnasium)
● Artemis Tapınağı
● Vedius Gymnasiumu
● Yedi Uyuyanlar
● ST.Jean Kilisesi
● İsa Bey Camii
● Ayasuluk Kalesi