Mindfulness nedir? Mindfulness Tekniğinin Etkileri ve Farkları
15 04 2017
Size Bütünsel Yaklaşım’ın kurucu ortağı Sibel Yücesan’ın kaleme aldığı Mindfulness tekniğinin detayları içeren yazısı
Mindfulness Nedir? Neden Farklı Ve Etkili Bir Tekniktir?
Sibel Yücesan, SiZe Bütünsel Yaklaşım
“Zaman nasıl akıp geçiyor farkında olamıyorum, toplantıda aklımı başka yerlere kaçmış yakalıyorum, iş ev birbirine karıştı düşüncelerimi durduramıyorum, eyvah hepsini yemişim ama ne ara” diyorsanız gelin, hayatı fark etmenizi sağlayan “mindfulness” ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir.
Mindfulness (Farkındalık) özünde, dikkati yönetmek, “şu anda” gerçekleşmekte olan deneyime odaklanmak, bunu yargılamadan yapmak, eskiden olmuş veya yakında olabilecekler için endişe etmemek, bunların dikkatinizi dağıtmasına izin vermemekle ilgili önemli bir teknik. Günlük uygulandığında bilim temelli farkındalık; düşünceleriniz, duygularınız ve beden duyarlılığı açısından bilinç düzeyinizi artırıyor. Aynı zamanda başkalarının deneyimleri konusunda daha iyi bir anlayış geliştirmenize ve onlarla daha fazla empati kurabilmenize katkı yapıyor. Önemli bir stres yönetim aracı olan Mindfulness ile performansınızı istediğiniz ölçüde geliştirmek elinizde.
Peki son yıllarda ortaya çıkan bütün derin rahatlama/meditasyon pratikleri içinde neden mindfulness bu kadar büyük bir etki yaratıyor?
Bunun en önemli nedenlerinden biri Mindfulness hakkında tüm diğer meditasyon formlarından çok daha fazla bilimsel araştırma yapılmış olması. Bu pratiğin gücünün hayatlarımızı değiştirdiğine dair binlerce kanıt var.
Mindfulness’ın güçlü ve kabul edilir bir akım haline getiren en önemli faktörlerden biri Massachusetts Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan ‘’Tıp, Sağlık Bakımı ve Toplumda Mindfulness Merkezi’’nde yapılan çalışmalar. 1979 yılında Dr Jon Kabat-Zinn tarafından kurulan Merkezin Stres Azaltma Kliniğinin dikkatli ve kesin şekilde test edilmiş bu meditasyon formunun kaynağını Mindfulness ile Stres Azaltma veya MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) olarak adlandırmış ve buradan çıkan bu rüzgar hızla dünya üzerinde popüler farkındalık uygulaması olarak yaygınlaşmış.
Şimdiki ana dikkati yönlendirmek kadar basit bir fikir nasıl oluyor da bu kadar büyük bir fark yaratıyor?
Jon Kabat-Zinn’in sözlerinden alıntılarsak: ‘’ Yaşamın daha fazla farkında olmak ve daha az yargılayıcı davranmak iyi bir fikir olsa da yalnızca böyle düşünerek bir yere varamazsınız. Böyle düşünmek sizin kendinizi yetersiz bulmanıza ya da kontrolünüzü kaybetmenize yol açabilir. Farkındalığın etkili olabilmesi için bir tür adanmışlık gerekir. Farkındalık iyi bir uygulamadır. Zekice bir yöntem veya gelip geçici bir heves olmanın ötesinde bir tür varoluştur.”
Mindfulness özünde hepimizin sahip olduğu bir tohum. Öğrenmemiz gereken pratikler bu tohumu toprağa ekmek için.
Mindfulness bize sadece stres, hastalık ve duygusal güçlüklerle ilgili semptomlarla başa çıkarken kullanabileceğimiz, alet çantamızda duracak basit teknikler sağlamakla kalmıyor, ayrıca acı çekmenin altında yatan en büyük sebeplerden birinin yok olmasına da yardımcı oluyor, bu da bizi yaşamdan koparan o izole olma, ayrı olma hissi.
Bu durumda Mindfulness pratiklerinin bu kadar sağlam bir şekilde insanların sağlıklarına dair yaşadıkları güçlüklerde yardımcı olması ve daha mutlu, daha tatmin olmuş yaşamalarına yardım ettiğinin kanıtlanması şaşılacak bir şey değil.
İyi tanınan ve saygın birçok organizasyon Mindfulness’ın sağladığı faydalarla tanışmaya devam ediyor. . Bu organizasyonların biri de Google.
Google kendisinin sosyal bilinci yüksek bir şirket olmasıyla gurur duyar, çalışanlarına pek çok mindfulness kurslarını da içeren yan faydalar sunar. Google’ın en popüler mindfulness kursu “Kendi İçinde Ara” (Search Inside Yourself) 2007 yılından beri binlerce mezun vermiş. Google bu mindfulness programlarının insanların iş arkadaşlarının motivasyonlarını daha iyi anlamasına yardımcı olan duygusal zekayı öğrettiğine inanıyor. SIY program katılımcıları daha sakin, daha sabırlı ve daha iyi dinleyebildiklerini söylüyor. Ayrıca programa katılmanın stresle başa çıkmalarını kolaylaştırmaya ve duygularını yatıştırmaya yardım ettiğini belirtiyorlar.
Jon Kabat-Zinn’in de dediği gibi mindfulness pratiği bir ‘’macera’’ çünkü bu kadar basit görünen bir pratik bize yepyeni ufuklar açıyor. Bizi kendi hayatımızla yepyeni bir şekilde tekrar tanıştırıyor.
Mindfulness dünyamızı ve bizleri olumlu olarak dönüştürüyor ve karşımıza kendi hayatlarımızın kontrolünü ele geçirmek çılgın dünyada huzur bulmak adına önemli bir seçim olarak çıkıyor.
Eğer mindfulness’ı öğrenmek ve pratikleri yapabilmek için çok az zamana sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, işte tam da bu iş size göre. Zira en çok ihtiyacı olan siz olabilir misiniz?