Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir?

Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir?

13 01 2025

Ülkemizde her işletmenin faaliyetlerini yasal olarak sürdürebilmesi için vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir.

Zira vergi sistemi hem çalışan hakları hem de işletmenin yasal güvence altında olması açısından oldukça değerlidir. Bunun için işletme sahiplerinin gelirlerini düzenli olarak bildirmesi ve yükümlü olduğu vergi tutarını ödemesi şarttır. Muhtasar beyanname de bu süreçte kullanılan bir belge türüdür. Eğer bu beyanname türü hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Muhtasar beyannamesi nedir ve muhtasar beyanname verilme süresi gibi merak edilen soruların cevapları Pluxee Blog’da!

Muhtasar Beyanname Nedir? 

Muhtasar beyanname çalışan olarak nitelendirilen kişilerden kesilen gelir vergisi, kira ve serbest meslek kazançları gibi kalemler üzerinden kesilen vergilerin beyan edilmesinde kullanılır. Gelir Vergisi Kanunu’daki madde 84’e göre “Muhtasar beyanname, işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirmesine mahsustur.” Kanunda da belirtilen tevkifat yapan kişiler serbest meslek erbapları, çiftçiler, iş ortakları ve kamu kuruluşları olarak nitelendirilebilir. Yani çalışan olarak nitelendirilen kişilerin muhtasar beyannamede bulunma gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Muhtasar beyanname ne demek gibi soruları yanıtladığımıza göre şimdi bu beyannamenin verilme süresine geçebiliriz.

Muhtasar Beyanname Ne Zaman Verilir? 

Muhtasar beyanname verilme süresi işveren bilgilerine göre farklılık göstermektedir. Eğer bir işletmeden çalışan sayısı 10’dan az ise muhtasar beyanname süresi 3 ayda bir verilmelidir. Çalışan sayısının 10’u geçmesi halinde aylık olarak beyanname verilmesigerekmektedir. Çalışan sayısının fazla olduğu işletmeler takip eden ayın 26’sına kadar muhtasar beyanname hazırlamalıdır. Üç aylık periyotlarda beyanname veren küçük ölçekli işletmeler için muhtasar beyanname son günü çeyrek dönemin son ayını takip eden ayın 26’sına kadardır.

Muhtasar Beyanname Nasıl Hazırlanır? 

Muhtasar beyanname genellikle işletmelerin muhasebe birimleri ya da mali müşavirler tarafından hazırlanmaktadır. Bu işlem için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sisteminden yararlanmak mümkün. Muhtasar beyanname hazırlama sürecinde ödemelerdeki tevkifat tutarları ayrı ayrı olacak şekilde hesaplanarak sisteme girilmektedir. Her tevkifat türü sistemde farklı bir koda sahiptir. Örneğin asgari ücretli çalışanlara yönelik ödemelere yönelik tevkifat tutarı sistemde 011 koduyla işlenir. Muhtasar beyanname hazırlama sürecinde sıkça kullanılan diğer kodlar şunlardır:

Muhtasar Beyanname Kodları 

011 Asgari ücretli çalışanlar
012 Diğer ücretli çalışanlar
013 Kıdem tazminatı ödemeleri
014 Huzur hakkı ödemeleri
015 İhbar tazminatı ödemeleri
021 Gelir Vergisi Kanunu madde 18 kapsamına giren serbest meslek ödemeleri
021 Gelir Vergisi Kanunu madde 18 dışındaki serbest meslek ödemeleri
041 Gelir Vergisi kanunu madde 70 kapsamında yapılan mal ve hakların kiralanma giderleri
042 Kooperatiflere ait taşınmazların kiralama ödemeleri

 

Vergi Avantajının Adresi Pluxee! 

Pluxee çalışanlar için yaptığınız harcamalarla gelen vergi yükümlülüklerinden muaf olmanız için sizinle! Pluxee Yemek gibi hizmetlerimiz KDV, Gelir Vergisi, SGK Primi İşçi Payı ve Damga Vergisi gibi yükümlülüklerden belirli oranlarda muaf olmanızı sağlıyor. Çalışanlarınıza zengin bir iş yaşamı sunmak ve vergi muafiyetlerinden yararlanmak için hemen harekete geçin!