Bağışıklığınızı Artıracak Nefis Kış Çayı Tarifleri
24 10 2021
Bağışıklığınızı Artıracak Nefis Kış Çayı Tarifleri
1-) Zencefil Çayı Tarifi
Kış aylarında boğazını yumuşatacak, şöyle lezzetli, sıcak bir şeyler olsa da içsem, dediğin anlarda imdadına yetişecek bu enfes çayın tarifine bir bakalım.
Malzemeler
Taze zencefil
Bal
Limon
Çubuk tarçın
Yapılışı
Öncelikle kaynar su her zaman hazırda bulunmalı. Su kaynadıktan 5 dk sonra bir fincan zencefil çayı için erik büyüklüğünde zencefil kabuğunu soyup dilimleyelim.
Demliğe zencefilleri ve çubuk tarçını atarak sıcak su ekleyelim.
Demlenen çayı fincanlara alıp bal ve limonu da damak zevkimize göre katarak içmeye hazır hale getirebiliriz. Yalnız, zencefil çayının tadı epey keskin. Eğer sana ağır gelirse sıcak suyla kıvamını yumuşatabilirsin.
2-) Elma Çayı Tarifi
Beklenmedik bir yağmura yakalandığımızda veya tahminimizden uzun dışarda kaldığımız günün akşamında gelen öksürüğe, boğaz hırıltısına tatlı bir çözümümüz var.
Malzemeler
Yarım elma (Kabuk ve çekirdekleriyle birlikte)
1 tutam ıhlamur
3-4 adet karanfil
Bal
Yapılışı
Bir miktar içme suyuyla birlikte tüm malzemeleri kısık ateşte 20 dk kadar kaynatalım.
Ardından damak zevkimize göre bal ekleyelim.
3-) Kış Çayı Tarifi
İsmini mevsiminden alan bu çay dolu dolu malzemeleriyle keskin soğuklarda hem içimizi ısıtacak hem de bizi dinç tutacak bir lezzet vadediyor.
Malzemeler
1.5 lt su
1 yemek kaşığı karanfil
2 adet çubuk tarçın
1 adet erik büyüklüğünde zencefil
1 parça erik büyüklüğünde havlıcan
1 yemek yenibahar tohumu
1 tutam rendelenmiş muskat
3 adet kakule
2 adet zerdeçal
1.5 su bardağı şeker (İsteğe bağlı bal ya da pekmeze de çevirebiliriz. Miktarı yine damak zevkimize kalmış.)
Yapılışı
Tencereye aldığımız suya kakule, havlıcan, karanfil, yenibahar tohumu, zencefil, zerdeçal, tarçın ve bir tutam rendelenmiş muskatı ekleyelim.
Karışımı kısık ateşte 1 saat kaynattıktan sonra kapağını kapatıp bir gece serin bir yerde iyice demlenmesini sağlayalım.
Demlenen karışımımıza daha sonra 2 bardak suyu ve şekeri ilave ederek yarım saat daha kısık ateşte kaynatalım.
Çayımız hazır. Üzerine de kırık ceviz ekleyerek servisimizi yapabiliriz.
4-) Kuşburnu Çayı Tarifi
Kuşburnu meyvesinin tatlı ekşi kokusundan evine şifa yayılacak.
Malzemeler
1 avuç kuşburnu
Küçük bir parça zencefil
3-4 adet karanfil
Bir yemek kaşığı bergamot çayı
Yapılışı
Kuşburnu meyvelerini iyice yıkayalım. Kurutulmuşları almaya dikkat etmelisin bu arada.
Meyveleri sıcak suyun içine alarak kısık ateşte kaynatalım.
Ardından çayın içine geri kalan malzemeleri katarak iyice aromatik kıvama ulaşmasını sağlamak için 5 dk kadar demleyelim. Çayımız servise hazır.
5-) Ayva Çayı Tarifi
Kışın C vitaminimizi nereden alacağız, diye düşünme. Bu mevsimin en güzel meyvelerinden ayva her zaman imdadımıza yetişmek için hazır.
Malzemeler
Birkaç ayva kabuğu, çekirdek yatağı ve çekirdekleri
Üzerini geçecek kadar su
Birkaç adet karanfil
İsteğe bağlı çubuk tarçın
Yapılışı
Ayvanın kabukları ve çekirdekleriyle birlikte geri kalan malzemeleri de tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ilave ediyoruz.
Kısık ateşte kaynatıyoruz. 5 dk kadar demlendikten sonra biraz daha tatlandırmak istersek bal da ilave edebiliriz. Çayımız bize şifa vermek üzere hazır.
Afiyet olsun.