Piriformis Sendromu Nedir?
15 12 2015
Havalar soğudu, yağmurlar başladı; hareketsiz vücutlarda ağrılar baş gösterir oldu! Hastalarımdan hep aynı şikayeti duyuyorum.
Piriformis Sendromu Nedir?
Ayça Kaşıkçı, Klinik Pilates Eğitmeni
Piriformis kas ağrısını siyatik ağrısıyla karıştırmayalım!
Havalar soğudu, yağmurlar başladı; hareketsiz vücutlarda ağrılar baş gösterir oldu! Hastalarımdan hep aynı şikayeti duyuyorum: “Havaların soğuması ve nemin artmasıyla ağrılarım başladı!” Aslında havalar soğudukça biz daha az hareket ediyor ve ısınmak için kaslarımızı daha fazla kasıyoruz. Bu durum hep var olan ağrıyı sadece tetikliyor ve daha fazla hissedilir hale getiriyor.
Kalçadan bacağa doğru inen ağrı, hissizleşme, hatta ayaklarda karıncalanma, merdiven inip çıkarken “kaba et” kaslarında uyuşma-oyulma hissi, oturulan yerden rahat bir şekilde kalkamama-sendeleme vb birçok rahatsızlık... Bunların nedeni hep havalar aslında!
Piriformis kası, kaba etimizin içinde kalça ekleminin üzerindedir. Kalçamızın sağa sola doğru hareket etmesini sağlar, vücudu sabitler, dengemizi korur, vücut ağırlığının kaymasını engeller ve yürümeyi sağlar. Bu kadar çok görevi olan bir kas, yanlış kullanılır ve gerektiği gibi kuvvetlendirilmezse yukarıda saydığımız “siyatik ağrısı” olarak adlandırılabilecek sıkıntılara neden olabilir.
Siyatik sinirleri, piriformis kası boyunca uzar ve sonra bu kasın içinden geçer. Bacağın arkasından aşağı doğru iner ve daha küçük dallara ayrılarak ayakta son bulur. Piriformis Sendromu, piriformis kasının beklenmedik şekilde (örneğin kas spazmı nedeniyle) siyatik sinirlerine baskı yapması sonucu oluşan nöromasküler (kas–sinir) bir durumdur. Bu nedenle de düzenli masaj ve basit birkaç hareketle tedavi edilebilecek bu rahatsızlık siyatik ağrısı olarak teşhis edilip bıçak altına yatmak bile söz konusu olabilir.
Bu rahatsızlık, uzun süre sert yüzeylerde oturanlarda (masa başı çalışma gibi), yoğun ve tempolu koşanlarda, arka bacak ve kalça kaslarını gerektiği gibi çalıştırmadan sedanter bir yaşam tarzını (hareketsiz bir yaşam tarzını) benimseyenlerde, postür bozukluğu bulunan ve düz taban olan kişilerde oldukça sık görülür.
Piriformis sendromunun belirtileri nelerdir?
• 15-20 dakikadan fazla oturmak, yatmak veya ayakta durmakla artan ağrı
• Sakrum bölgesinden (kuyruk sokumu) kalça bölgesine ve bacağın arkasına yayılan ve dizin üstüne kadar vuran ağrı
• Hareketle düzelen ağrı
• Oturduğunda veya çömeldiğinde yerden kalkarken artan ağrı
• Yürümekte zorluk, sendeleme
• Ayakta uyuşma
• Alt ekstremitede (bacaklarda) güçsüzlük
• Boyun, sırt ve baş ağrısı