Ramazan Ayı Hazırlıkları

Ramazan Ayı Hazırlıkları Başlasın!

1 02 2025

Güzel dileklerin, paylaşmanın ve şükretmenin önem kazandığı Ramazan ayı özel geleneklerin sahnesidir.

İbadet etmenin daha yoğun olduğu özel hisler yaşatan bu ay herkesçe “12 Ayın Sultanı” olarak bilinir. Eğer bu ayı layıkıyla yaşamak ve sevdiklerinle keyifli zamanlar geçirmek istiyorsan doğru adrestesin. Bu yazımızda seni Ramazan ayının vazgeçilmez gelenekleriyle tanıştıracağız! Kültürümüzde Ramazan ayı için ne gibi hazırlıklar yapılır gibi soruların varsa içeriğimizi detaylı olarak inceleyebilirsin. Vazgeçilmez lezzetlerden eşsiz geleneklere… Ramazan hazırlıklarına geçmek istiyorsan hadi başlayalım!

Hem Bedenini Hem Ruhunu Dinlendir: Oruç

Oruç tutmak, Ramazan ayının temel ibadetleri arasında yer alır. Bu ibadet şeklinin bu ay için oldukça özel olduğunu söylemek mümkün. Ramazan ayı boyunca süren oruç tutma geleneğinin hem bedeni hem ruhu dinlendirdiği söylenir. Yemek rutinlerine biraz ara vermek vücut hücrelerini yenilediği ve sindirim sistemini rahatlattığı belirtilir. Diğer yandan oruç tutmak sahip olduğumuz nimetlerin değerini bilmemizi ve paylaşmanın önemini anlamamızı sağlar. Ramazan öncesi, oruç tutacak olanlar bu ayın ruhuna uygun bir şekilde hazırlıklarına başlarlar. Sağlık durumlarını gözden geçirir ve bu kutsal ayı karşılamak için manevi bir hazırlık sürecine girerler.

2025 Oruç Ne Zaman Başlıyor?

Ramazan ayının vazgeçilmez geleneklerinden olan oruç ne zaman başlıyor diye soracak olursan Ramazan ayının başlangıcıyla birlikte olduğunu söyleyebiliriz. 2025 yılı için Ramazan ayı başlangıcı 1 Mart tarihine denk geliyor. Yani sahura ilk olarak 28 Şubat Mart gecesi kalkılacak, ilk iftar ise 1 Mart akşamında gerçekleştirilecek.

Zekat ve Filtre

Ramazan ayı demek aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışma ayı demektir. Bu aylarda ihtiyaç sahibi ailelere yardım etmek ve çeşitli sosyal çevrelere katılmak Ramazan ayı gelenekleri arasında yer alır. Öyle ki zekat ve filtre vermek bu ayda sıklıkla gerçekleştirilen bir ibadettir. Zekat vermek sahip olunan gelirin ufak bir kısmını ihtiyacı olan insanlara yardım olarak dağıtılması anlamına gelir. Filtre olarak bilinen fıtır sadakası ise Ramazan ayına ulaşmanın şükrünü ve teşekkürünü sunmak amacıyla yapılan yardımlardır. Bu tür Ramazan ayı yardımları daha değerli ve huzurlu anlara sahne olur.

Ramazan Ayını Daha Değerli ve Kutsal Kılan Kadir Gecesi

Ramazan ayında idrak edilen Kadir Gecesi , bu mübarek ayın daha da anlam kazanmasını sağlar. Kadir Gecesi’nin İslam dininde önemli bir anlamı vardır. İnanca göre Kuran-ı Kerim’in Hz. Muhammed’e vahiy aracılığıyla inmesi bu gecede başlamıştır. Kadir Gecesi günü namaz kılınır ve bol bol dua edilir. Eğer Ramazan ayı ruhunu derinlemesine yaşamak ve manevi huzuru yakalamak istiyorsan Kadir Gecesi’ni ihmal etmemende fayda var.

Kadir Gecesi Ne Zaman?

Eğer Ramazan ayındaki önemli günleri kaçırmak istemiyorsan Kadir Gecesi ne zaman sorusunu düşünüyor olabilirsin. Ramazan ayını zengin kılan Kadir Gecesi 2025 yılında 26 Mart Çarşamba gününe tekabül etmekte.

Ramazan Ayını Özel Kılan Lezzetler

Ramazan ayı gelenekleri dendiğinde birbirinden özel lezzetlerden de bahsetmeden olmaz. Bu ayda sofralar daha zengin ve çeşitli olur. Çünkü Ramazan ayının simgesi olan birçok farklı lezzet sahnededir. Eğer sofralar için Ramazan ayında neler yapılmalı sorusu gündemindeyse seni hemen mutfağa alalım! İşte Ramazan ayının simgesi haline gelen lezzetler:

●    Hurma
●    Ramazan Pidesi
●    Güllaç
●    Zeytin

Ramazan Ayının Vazgeçilmezi: İftar ve Sahur Sofraları

Bu ayda sevdiklerinle birbirinden keyifli anlar yaşamak istiyorsan lezzet dolu bir iftar sofrası kurmaya ne dersin? Ramazan ayı, oruçlarını açmak için beklenen iftar vakitleriyle anılır. İftar sofraları, herkesi bir araya ve dayanışmayı artıran özel anlardır. Evlerde özenle hazırlanan sofraları, genellikle hurma, su, çorba gibi hafif gıdalarla açılır. Devamında birbirinden eşsiz lezzetlerle kalabalık ve keyifli anlara sahne olur. Sahur sofraları ise oruç tutmaya niyet etmek ve gün başlamadan enerji depolamak için oldukça önemlidir. Bu sofralar oruca dayanıklılık sağlamak amacıyla hazırlanır.

BBu yazımızda Ramazan geleneklerine dair bilmen gerekenleri detaylı olarak sıraladık. Eğer her açıdan değerli ve özel bir Ramazan ayı geçirmek istiyorsan yukarıdaki başlıklarımızı detaylı olarak incelemeni tavsiye ederiz. Bu ayın aynı zamanda yardımlaşma ve paylaşma ayı olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Sen de bu bereketi çalışanlarınla paylaşmak ister misin? Cevabın evetse hemen Pluxee Hediye hizmetinden faydalanabilir ve çalışanlarına kolay bir şekilde Ramazan ruhunu yansıtan bir armağanda bulunabilirsin.