Sonbaharın Şapkalı Proteini: Mantar
30 06 2015
Sonbahar mevsiminin besinlerinden biridir mantar. Mantarın, sebze kökenli mi protein kökenli mi olduğu tartışıladursun, diğer yararları ile soframızda yer almayı fazlası ile hak ediyor.
Gizem Şeber, Diyetisyen ve Yaşam Koçu
MANTARIN BESİN İÇERİĞİ
Yaklaşık 100 gram mantar; Bir yetişkinin günlük selenyum ihtiyacının yaklaşık %32’sini, Bakır ihtiyacının %20’sini, Potasyum ihtiyacının %10’unu ve protein ihtiyacının %4’ünü karşılar.
MANTARIN MUCİZELERİNE SOFRANIZDA YER AÇIN!
İçerdiği karbonhidrat-protein yapılı fito besin öğeleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmekte, artrit gibi hastalıklardan korunmada, kanser riskini azaltmakta ve kalp sağlığını korumakta yararlı olduğu düşünülmektedir.
Mantarda bulunan selenyum ve bakır minerallerinin vücudumuzu toksinlerden temizleyen sistemler açısından önemli olduğu bilinmektedir. İçerdiği mineraller açısından mantarın antioksidan etkisi olduğu ve vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda, düzenli tüketilen mantarın vücuttaki antioksidan enzimleri uyardığı belirlenmiştir.
Mantarın içerdiği CLA isimli bir yağ asidinin hormona bağlı meme kanseri ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğu biliniyor.
MANTARDAN MAKSİMUM FAYDA SAĞLAMANIN YOLLARI
Mümkünse 3-4 günden fazla bekletmeyin. Rengi kararmaya başlayan mantarlarda, sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Mantar zehirlenmeleri ülkemizde eski yıllara nazaran az görülse de, hala bir sorundur. Kültür mantarı dışında mantar tüketmeyiniz. Özellikle benekli mantarların tüketilmemesi önerilmektedir.
Buzdolabında hava almayacak bir kapta saklayarak, fitobesin öğesi kaybını azaltıp mantardan maksimum fayda sağlamanızı sağlayabilirsiniz.
Kurutulmuş mantarları, dondurucuda 6 ay 1 sene arası muhafaza edebilirsiniz. Dondurucuda muhafaza edilmeyen mantarların bozulma süresi kısa olacaktır.