açık hava müzesi

Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Açık Hava Müzesi

26 09 2024

Tarihi ve kültürel açıdan zengin bir mirasa sahip Türkiye, açık hava müzeleri ile de ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatır. Doğal güzelliklerle iç içe geçmiş tarihi alanlar, Türkiye’nin farklı dönemlerine ve medeniyetlerine ışık tutması açısından oldukça önemli bir yere sahip bulunur.

Ülkemizin farklı bölgelerinde bulunan açık hava müzelerinin en popülerlerini sizler için listeledik. 

Ülkemizdeki En Popüler Açık Hava Müzeleri

Eserlerin, tarihi kalıntıların veya sanatsal yapıların kapalı alanlar yerine doğrudan açık alanlarda sergilendiği müze türü olan açık hava müzesi, gezmesi en keyifli kültürel miraslardandır. Bu müzelerde sergilenen yapılar, genellikle doğal ortamlarıyla birlikte korunur. İşte hem tarihi yapılarla iç içe olma hem de doğanın tadını çıkarma imkânı sunan Türkiye’deki açık hava müzeleri:

  1. Göreme Açık Hava Müzesi - Nevşehir

    Kapadokya Açık Hava Müzesi olarak da bilinen Göreme Açık Hava Müzesi, Türkiye’deki en popüler açık hava müzelerinden biri. Kayalara oyulmuş kiliseleri, manastırları ve Bizans döneminden kalma freskleri ile dikkat çeken Göreme Açık Hava Müzesi; UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alır. Bölgenin volkanik yapılarıyla birleşen tarihi dokusunu ziyaretçilerine en iyi şekilde sunan bu açık hava müzesi, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken müzeler listesinin ilk sıralarında bulunur.

  2. Altınköy Açık Hava Müzesi – Ankara

    Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan Altınköy Açık Hava Müzesi, 2013 yılında ziyarete açılmıştır. Geçmişteki köy kültürünün korunmasına ve aktarılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan müze; doğayla iç içe bir ortamda, hayvanlar ve su değirmeninin bulunduğu geniş bir alan sunar. Dolayısıyla müze çocuklarla birlikte gezmek için de oldukça keyiflidir. 

    Müzede 1930’lu ve 1940’lı yılların köy yaşamını yansıtan pek çok unsurun yanı sıra tarım arazileri ve köyde yaygın olan tarımsal aktiviteler de sergilenir. Müze alanında Hıdırellez döneminde Hıdırellez şenlikleri düzenlenir ve müze belli dönemlerde de çeşitli festivallere ev sahipliği yapar.

  3. Agora Açık Hava Müzesi – İzmir

    İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Agora Açık Hava Müzesi ülkemizdeki önemli arkeolojik alanlardan biridir. Agora, antik dönemde sosyal, ticari, politik ve dini faaliyetlerin merkezi olan bir pazar meydanıdır. İzmir Agora Açık Hava Müzesi, Türkiye’nin en büyük ve en iyi korunmuş Roma dönemi agoralarından biridir. 

  4. Troy (Truva) Antik Kenti – Çanakkale

    Truva Antik Kenti, Çanakkale’de yer alan ve dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan arkeolojik bölgedir. Dünyaca ünlü Truva Savaşı'nın geçtiği yer olarak bilinen Troy Antik Kenti de tıpkı Göreme Açık Hava Müzesi gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Hem mitolojik hem de arkeolojik açıdan büyük öneme sahip olan bu açık hava müzesi, Homeros’un İlyada destanında da anlatılır. 

  5. Yesemek Açık Hava Müzesi – Gaziantep

    Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yer alan ve dünyadaki en büyük antik taş ocağı ve heykel atölyesi olarak bilinen Yesemek Açık Hava Müzesi, yaklaşık 3000 yıl önce Hititler tarafından işletilen bir heykel atölyesi ve taş ocağıdır. Sanat tarihi ve arkeoloji açısından oldukça önemli bir merkez olan Yesemek Açık Hava Müzesi de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alır. Müzenin en dikkat çekici yanlarından biri burada bulunan yarı işlenmiş heykeller ve taş bloklardır. Yalnızca Hitit sanatı ve taş işçiliği hakkında bilgi vermekle kalmayıp aynı zamanda antik dünyanın üretim süreçlerine dair de önemli ipuçları sunan Yesemek Açık Hava Müzesi mutlaka görmeniz gereken müzelerden.

Anadolu'nun Binlerce Yıllık Hafızası: Çatalhöyük ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda! 

Pluxee'li olmanın artısı Pluxee Plus ile fırsatlar dünyasında yerinizi alın.