Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
23 12 2024
Taşıt tanıma teknolojileri bireysel ve kurumsal araç kullanımını daha güvenli, verimli ve takip edilebilir hale getiren önemli bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye’de özellikle yakıt dolumu ve filo yönetimi alanlarında büyük bir kolaylık sağlayan UTTS kullanıcıların hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda işletmelerin maliyetlerini kontrol altında tutmalarına yardımcı oluyor. 21 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt olacak tüm araçların UTTS’ye kayıtlı olmaları zorunlu kılındı. Şirketlerin araç filolarını veya kiraladıkları araçları öncelikli olarak etkileyen bu düzenlemeye ilişkin tüm bilgiler yazımızda. UTTS ne demek? UTTS nasıl başvurulur? gibi sorularınız için yazımızı detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Nedir?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), araçların kimlik bilgilerinin otomatik olarak tanımlandığı bir sistemdir. Bu sistem araçlara yerleştirilen tanıma cihazı sayesinde yakıt alım süreçlerinde araç bilgilerini manuel olarak giriş yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Sistem araçların plakasını ya da tanıma cihazını kullanarak bir petrol istasyonunda tanımlama yapar ve dolum işlemini hızla gerçekleştirir.
Bu teknoloji, özellikle filo yöneten işletmeler için oldukça faydalıdır. Hangi aracın, ne zaman ve ne kadar yakıt aldığı gibi detaylar sistemde kayıt altına alınır. Bu bilgiler, raporlama ve analiz için kullanılabilir, böylece işletmeler yakıt tüketimini daha iyi yönetebilir.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek için geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin işleyişi için hem araç sahiplerinin hem de akaryakıt istasyon firmalarının gerçekleştirmesi gereken prosedürler vardır. Akaryakıt firmaları sisteme kayıt olduktan sonra TTO (Taşıt Tanıma Okuyucu) cihazının montajını yaptırmaları gerekmektedir. Bu montaj Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından gerçekleştirilir. Araç sahipleri ise UTTS’ye kayıt yaptırdıktan sonra TTB (Taşıt Tanıma Birimi) donanımının montajını yaptırmalıdır. Böylece akaryakıt istasyonlarındaki Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı aracın plaka bilgilerini otomatik bir şekilde görüntüleyerek aracın yakıt tüketim miktarını kaydedebilir olacak. Bu durum şirketlerin akaryakıt harcamalarını yönetebilmelerini sağlayacak. Her bir akaryakıt istasyonunda minim bir adet UTTS uyumlu pompa bulundurulması zorunluluğu vardır.
UTTS Nasıl Başvurulur ?
Ticari araç sahiplerinin UTTS’ye dahil olmak ve TTB (Taşıt Tanıma Birimi) taktırmak için başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sürecini hızlı bir şekilde tamamlamak için şu adımlar izlenebilir:
- İlk olarak ticari araç mükelleflerinin “utts.gov.tr” adresi üzerinden firma bilgilerini girerek sisteme kayıt olması gerekir.
- Sonrasında firma vergi levhası sisteme yüklenir.
- Firma bünyesinde bulunan her bir taşıt ruhsat bilgileriyle sisteme tanımlanır.
- Araçlar sisteme tanımlandıktan sonra TTB (Taşıt Tanıma Birimi) cihazı sipariş etme adımına geçilir.
- 2024 TTB cihazı fiyatları araç başına 1.810 TL + KDV olarak belirlenmiştir. Ödenmesi gereken tutar Darphane banka hesaplarına EFT/Havale yoluyla yapılır.
- Ödeme işlemi onaylandığı takdirde yetkili servislerle iletişime geçilir.
İş dünyasında filo yönetimini kolay ve konforlu biçimde sürdürmek oldukça önemlidir. Şirketinizin operasyonel süreçlerinde yakıt gideri tasarrufu sağlamak ve faturalandırma süreçlerini kolaylaştırmak için Pluxee Yakıt hizmetimizi tercih edebilirsiniz. UTTS başvuru süreci araç filosunu Pluxee Yakıt hizmetiyle yöneten şirketler için daha konforlu! Pluxee Yakıt dünyasında bulunan şirket araçları için UTTS başvuru süreci şu şekilde ilerlemektedir:
UTTS Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor?
Ulusal Taşıt Sistemi zorunlu mu gibi soruları evet olarak cevaplayarak araçlarınızı bu sisteme dahil etmek için sahip olduğunuz zamanı doğru yönetmeniz için önemli tarihleri paylaşacağız. Güncellenen 32669 sayılı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne göre şirketlere ait olan veya şirketlerin kiralama yoluyla kullandığı araçlara 31 Ocak 2025 tarihine kadar UTTS ye başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Başvuru sürecini zamanında tamamlayan şirketlerin montaj için 30 Nisan 2025 tarihine kadar zamanı bulunmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılan başvurularda güncel ücret ödenirken 01 Ocak 2025 tarihi itibari ile UTTS başvuru ücretinin zamlar ile değişeceğidir.
Bu karar uluslararası kuruluşlarda görev yapan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişileri kapsamamaktadır. Buna ek olarak 21 Eylül 2024 tarihli tebliğe göre 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kaydettirilecek yeni araçlar için de TTB taktırmak zorunlu olacaktır. Kurum araçları belirtilen tarihlerde UTTS sistemine dahil olmadıkları takdirde akaryakıt giderlerini belgelendiremeyecek ve vergi indirimi gibi avantajlardan yararlanamayacaktır.
Ulusal Taşıt Sistemine dahil olma zorunluluğu bireysel araçlar için de geçerli. Bireysel taşıt sahiplerinin 30 Haziran 2025 tarihine kadar TTB (Taşıt Tanıma Birimi) taktırmaları zorunlu kılınmıştır.