catr

Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır? 2025 Günlük Yemek Bedeli

2 01 2025

İşveren olarak çalışanlarınıza sunabileceğiniz önemli sosyal yardımlardan biri de yemek yardımı.

Çalışanlara sunulan günlük yemek ücreti her şirkette farklıdır. Dolayısıyla yemek ücreti nasıl hesaplanır sorusu işverenler tarafından sıklıkla sorulur. 2025 yemek bedeli hesaplama ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler yazımızda!

Yemek Ücreti Nedir?

Yemek ücreti, şirketlerin çalışanlarına çeşitli yöntemler aracılığıyla ödediği yemek yardımını ifade eder. Çalışanlara sunulan yemek parası, yemek kartları, şirkette sunulan yemek hizmetlerinin tümü yemek ücreti kapsamında değerlendirilir. Siz de çalışanlarınızın yemek ihtiyaçlarına çözüm üretebilmek için bunlar gibi çeşitli yöntemleri değerlendirebilirsiniz.

Dilerseniz çalışanlarınızın yemek ihtiyaçlarını Pluxee Yemek Kartı ile karşılayarak %100 vergi avantajından faydalanabilirsiniz. Maliyetlerinizi düşürmek için yemek kartına hemen başvurun!

Günlük Yemek Bedeli İstisnası Nedir?

Günlük yemek bedeli istisnası, işverenlerin çalışanlarına yemek yardımı sağlarken belirli bir miktarın vergi ve sosyal güvenlik primlerinden muaf tutulması anlamına gelir. Yemek yardımı için Pluxee Yemek Kartını tercih eden işletmeler %100’e varan vergi muafiyetinden yararlanabilirler. (Gelir Vergisi, Damga Vergisi gibi vergi ve yasal ödemelerden muaf olurlar.)

2025 Günlük Yemek Bedeli İstisnası Ne Kadar?

Günlük yemek bedeli istisnası her yıl güncellenmektedir. 2025 günlük yemek bedeli istisnası, 264 (240 TL + %10 KDV) olarak Resmi Gazete'de açıklanmıştır.

Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Yemek istisna bedeli devlet tarafından, günlük yemek ücreti ise işverenler tarafından belirlenir. 2024 yılı için devlet tarafından belirlenen günlük yemek bedeli istisnasının (264 TL) üstüne çıkılması durumunda aşılan tutar ise vergiye tabidir.

Bir günlük yemek ücreti hesaplaması için 2024 yılında devletin belirlediği 264 TL tutarını örnek olarak ele alırsak;

İstisnasız yemek bedeline şu kalemler de eklenmelidir:

  • KDV (%10)
  • Günlük Yemek Bedeli Toplam
  • Damga Vergisi (%0.76)
  • Gelir Vergisi (%20)

26 TL (KDV Oranı) + 2 TL (Damga Vergisi) + 52 TL (Gelir Vergisi) işlemi yapıldığında toplam vergi maliyeti 80 TL olarak hesaplanır.

Buna göre bir çalışanın bir günlük istisnasız yemek bedeli işverene toplam 264 +80TL = 344 TL olarak mal olur.

Oysa Pluxee Yemek kartını tercih eden işverenler baştaki 264 TL’ye ek olarak yalnızca %10 KDV tutarını eklerler ve bu durumda da sonuç 290 TL olur. Yani yukarıdaki diğer tüm kalemlerden muaf olursunuz.

Eğer aylık yemek ücreti hesaplaması yapmak isterseniz günlük tutarı hesaplarken elde ettiğiniz rakamı, beyan edilen çalışma günü sayısı ile çarpabilirsiniz.

Şirketlerin Yemek Ücreti Ödeme Zorunluluğu Bulunur mu?

Türkiye'de işverenlerin, çalışanlarına yemek ücreti sağlama zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat iş veya toplu iş sözleşmesinde yemek giderlerinin karşılanacağı belirtilmişse zorunluluk ortaya çıkar. Buna rağmen işverenlerin birçoğu yemek ücretinin, çalışan memnuniyetini artırmak ve iş gücünü desteklemek konusunda büyük rol üstlenmesi ve yemek kartı tercihi ile vergi ve sosyal güvenlik primlerinden muaf tutulması sebepleriyle çalışanlarına yemek kartı sunar.

Pluxee Yemek Kartının Avantajları Neler?

Siz de çalışan motivasyonu ve bu motivasyondan doğan iş verimliliğini Pluxee Yemek kartı ile destekleyebilirsiniz. Pluxee Yemek kartının avantajları şunlardır:

  • %100 vergi avantajı,
  • 100 binden fazla noktada kullanılabilmesiyle çalışanlara seçme özgürlüğü sunması,
  • Kolay kurulum ile zahmetsiz olması ve zaman tasarrufu sağlaması,
  • Online işlem rahatlığı sunması,
  • Çalışan bağlılığı ve motivasyonunu artırması

Yemek Ücreti ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

2025 yemek ücreti ne kadar oldu?

2025 günlük yemek ücreti 264 (240 TL + %10 KDV) olarak Resmi Gazete'de açıklanmıştır.

Yemek ücreti kaç gün üzerinden hesaplanır?

Yemek ücreti aylık çalışma günü üzerinden hesaplanır. Bir aydaki gün sayısı aydan aya değişmekle birlikte hesaplama genellikle 22 gün üzerinden yapılır. İdari şartnameye göre 28 gün ya da 31 gün çeken aylarda 22 veya 26 gün üzerinden yemek ücretleri hesaplanır.

Devletin belirlediği yemek ücreti ile işverenin belirlediği yemek ücreti nedir?

Her yıl devletin belirlediği çalışan yemek ücreti Gelir Vergisi’nden istisna tutulan günlük yemek ücretidir. Ancak şirketler çalışanlarına bu tutarın üstünde yemek ücreti sunabilirler ve aşılan bu tutar vergiye tabi olur.

Günlük yemek ücreti 2025 yılı için yüzde kaç arttı?

Günlük yemek ücreti 2024 yılında 170 TL iken 2025 yılında %%41,18 oranında artırılarak 264 TL’ye yükseldi.