fomo

Çalışanların Korkulu Rüyası: FOMO Nedir?

12 12 2024

İş dünyasının hızlı akışı ve yoğun rekabet ortamı çalışan üzerinde güçlü bir baskı oluşturabilir. Çünkü bu dinamikler sürekli bağlı kalma ve her şeyden haberdar olma arzusunu giderek artırıyor. Bu durum, özellikle dijital çağın getirileriyle daha da yaygın hale gelen bir kavramı karşımıza çıkarıyor: FOMO (Fear of Missing Out). Çalışanların hem iş yaşamını hem de sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen FOMO psikolojisini herkes yaşayabilir. Eğer siz de çalışma sürecinde kendinizi veya ekip arkadaşlarınızı stres altında hissediyorsanız FOMO kavramıyla tanışmanın vakti gelmiş demektir.

FOMO ne demek gibi sorularınız ve daha fazlası için hemen yazımızı incelemeye başlayın!

FOMO Nedir? 

FOMO, bireylerin bir şeyleri kaçırma korkusundan dolayı yaşadığı kaygı hissini ifade ediyor. Türkçede “Fırsatları Kaçırma Korkusu” olarak bilinen bu kavram fırsatları veya güncel bilgiyi kaçırma endişesi yaşayan insanları tanımlıyor. Bu korkuyu yaşayan insanlar herhangi bir fırsatı kaçırma olasılığından dolayı endişeli bir biçimde yaşıyorlar. Bu durum bireylerin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığını etkileyerek tükenmişlik, odaklanma sorunları ve iş performansında düşüş gibi sonuçlara yol açabiliyor. 

Çalışma Yaşamında FOMO Etkileri

FOMO etkisi yaşayan bireyler çalışma yaşamında birçok belirti gösterebilir. Dijitalleşme ile daha çok yayılım gösteren bu psikolojik durumda bireyler karmaşık hislere kapılabilir. FOMO sendromu yaşayan bireylerde şu etkileri görmek mümkündür:

Teknoloji Bağımlılığı 

Dijital devrim iş dünyasını da önemli ölçüde evrimleştirdi. Artık hem iş süreçlerinde hem de ilgili sektördeki gelişmeleri takip ederken dijital iletişim araçlarından yararlanıyoruz. Bunlara ek olarak iş süreçlerinin dijital düzlemde ilerlemesi kişileri her durumda ulaşılabilir kılıyor. Bu durum çalışanların daima "online" kalma gerekliliği hissetmesine yol açabiliyor. Çünkü çalışanlar iş saatlerinin dışında da baskı altında hissedebiliyor.

Tükenmişlik Hissi 

Çalışanların sürekli olarak güncel fırsatları yakalama çabaları ve rekabet durumu FOMO etkisi gösteren başlıca unsurlardan. Bu durum uzun vadede tükenmişlik hissine ve depresyona yol açabiliyor. Çalışanlar sürekli güncel olmaya ve rekabette öne çıkmaya gösterdiği çabadan yorularak odaklarını tamamen kaybedebiliyorlar. Bunun sonucunda ise motivasyon kaybı ve odaklanma sorunları ortaya çıkabiliyor.

Bu durum sonucunda yoğun iş stresiyle de karşı karşıya kalınabiliyor. Eğer özellikle yoğun iş stresi yaşadığınızı düşünüyorsanız şu yazımızı mutlaka inceleyin: Yoğun İş Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları

FOMO ile Başa Çıkmanın Yolları

İş dünyasında FOMO etkisiyle başa çıkmak hem çalışanlar hem de işvereni etkileyen bir konu. Çalışanlar FOMO sendromuna maruz kalmamak için iş ve sosyal yaşam dengesini sağlıklı bir şekilde kurması gerekiyor. Eğer yaşamınızda bunun eksikliğini hissediyorsanız çalışma saatleri dışında kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırmaya özen göstermenizde fayda var. Bununla birlikte kendinizi başkalarıyla kıyaslamayı bırakmalı ve rekabet ortamının akışına kapılmamalısınız.  Unutmayın iş yaşamınızda veya sosyal yaşamınızdaki başarılar kişilerin kendisine aittir. Başarıyı sağlamanın yolu hedefler belirlemek ve bu yönde hareket etmektir. Son olarak bir süre yaşamınızda dijital detoks yapmanız FOMO etkilerine karşı korunmak için etkili olabilir. Günün belirli saatlerinde bildirimleri kapatarak ya da sosyal medya kullanımını sınırlandırarak zihinsel rahatlama sağlayabilirsiniz.

Çalışanlarının FOMO etkisi sonucunda motivasyonlarını kaybetmesini önlemek isteyen işverenlerin de bu konuya dair stratejiler geliştirmeleri şarttır. Şirket yöneticileri, çalışanların sürekli bağlı kalma baskısını azaltmak için açık ve destekleyici bir şirket kültürü oluşturmalıdır. Çalışanların iş dışında dinlenmelerini ve yenilenmelerini sağlayacak yan haklar sunmak bu konuda etkili olabilir. Pluxee hizmetleri çalışan mutluluğunu ve motivasyonunu korumak için var! Pluxee Hediye gibi hizmetlerimizi tercih ederek çalışanlarınıza zengin ve mutlu bir iş yaşamı sunabilirsiniz. Çalışanların sosyal yaşamlarını da iyileştiren bir kurum kültürü olası FOMO sendromunu önlemek için birebir.